Hier vindt u een overzicht van de meestgestelde vragen die ik als pedicure tegenkom en een paar zaken die van belang zijn als het gaat om voetzorg voor uzelf en de mensen om u heen. Heeft u andere vragen, of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan even contact met mij op.

Hoe knip ik mijn teennagels?

Knip uw nagels het beste met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Belangrijk is, dat u ze niet te rond afknipt, dus zo recht mogelijk, om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen. Dit deel van de nagel kunt u als bescherming zien tegen o.a. het binnendringen van schimmels.

Waarop let ik als ik schoenen ga kopen

Winkelen voor nieuwe schoenen doet u het beste in de middag. Gedurende de dag worden de voeten namelijk wat dikker en op deze manier weet u dat u uw nieuwe schoenen niet te klein koopt. Uw voeten zijn verschillend in lengte, breedte en dikte. Daarom is het aan te raden om altijd met beide voeten te passen.

Is het dragen van hoge hakken slecht voor de voeten?

Wanneer u veelvuldig op hoge hakken heeft dit zijn weerslag op uw voeten, knieën en uw rug. Zo kan bijvoorbeeld een verkorte achillespees ontstaan waardoor de bewegingsvrijheid van de voet minder wordt. Dit kan leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen. Wissel daarom het dragen van hoge hakken regelmatig af met minder hoge / platte schoenen. Ook is het zo dat bij elk voettype een schoentype geadviseerd wordt om verdere lichamelijke klachten te voorkomen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van kinderschoenen?

Hoe leuk het ook lijkt om die kleine voetjes te sieren met een mooi schoentje, toch is het zoveel belangrijker dat de voetjes zich ongeschoeid kunnen ontwikkelen. Het advies is daarom om pas schoentjes aan te schaffen wanner uw kind zonder hulp zeker zeven tot twaalf meter los kan lopen. Een schoentje, hoe goed ook gemaakt en hoe goed passend, is altijd tegennatuurlijk en belemmert de beweging van de tenen. De kinderschoen moet op de juiste plaats soepel zijn: op de ballijn, waar de voet buigt. Het blijft belangrijk dat de kindervoet in huis lekker ongeschoeid kan bewegen, zodat het spierstelsel goed in functie blijft en zich goed kan ontwikkelen. Ook sokken mogen niet klemmen of te klein zijn vanwege de groei van de nageltjes. Omdat de voet goed moet kunnen afwikkelen en nog moet kunnen groeien in de schoen, wordt lengtetoegift van 1-1,5 cm geadviseerd. Het lijkt dan veel, maar vergeet niet dat de voet gemiddeld 2 maten per jaar groeit! Een goede verkoper zal bij aanschaf altijd de voeten opmeten. Kinderen zien hun favoriete schoentjes liever niet vervangen worden en zullen daarom niet snel aangegeven wanneer een schoen te klein is geworden.

Hoe herken ik een schimmelnagel en wat kan ik er aan doen?

Schimmels houden van vochtigheid en zijn zeer besmettelijk. Zeker meer dan een kwart van de Nederlanders heeft een schimmelinfectie aan de teennagels. Mensen met een lage weerstand, ouderen en mensen met diabetes mellitus hebben een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels / mycosenagels.

Een schimmelnagel herkent u aan een verdikte / verharde / hobbelige nagel, de nagel kan afbrokkelen, verkleuring van de nagel (van wit/geel naar donkergeel, bruin, groen tot zwart), de nagel kan geleidelijk aan loslaten.

Wat kunt u zelf doen?
Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn vaak moeilijk te genezen. Antischimmel-medicijnen , voorgeschreven door de huisarts, werkt vaak effectief maar kunnen daarentegen zeer belastend zijn voor nieren en lever. Daarom is een regelmatige uitwendige behandeling door een pedicure waarbij de nagelplaat zo dun mogelijk wordt gemaakt en de nagelomgeving goed schoon wordt gemaakt in combinatie met het consequent volgen van onderstaande adviezen, een goed alternatief voor een vorm van herstel die voor u acceptabel is.
Het proces vraagt om uw geduld en consequent zijn en 100% genezing kan niet gegradeerd worden.

Thuis advies:
-Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
-Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
-Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.
-Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
-Trek elke dag schone sokken aan (en was uw gedragen sokken op een hoge temperatuur los van de overige was).
-Kies liefst voor schoenen van echt leer.
-Wissel regelmatig van schoenen.
-Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.
-Gebruik dagelijks, één of twee keer, een schimmelwerend middel op uw nagels.
-Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.

Wat zijn wintertenen?

Wintertenen ontstaan wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid én wanneer de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Zij zijn te herkennen aan rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn. Want kunt u het beste doen bij wintertenen?
– blootstelling aan kou vermijden;
– geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken;
– dagelijks afwisselend koude en warme voetbaden nemen ;
– warme wollen of katoenen sokken gebruiken;

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is verharde, naar binnen gegroeide, eeltkern waarbij de punt in de huid is gegroeid. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk veroorzaakt door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op een hamerteen, of op de knok bij een hallux valgus, onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal.

Zijn een kalknagel en schimmelnagel hetzelfde?

Een kalknagel lijkt uiterlijk veel op een schimmelnagel. Beide zijn gelig van kleur (maar een schimmelnagel kan zelfs bruin, witgelig, groen of zwart zijn), beide vertonen verdikking van de nagel en beide kunnen afbrokkelen.

Ook is de kans aanwezig (ca. 50%) dat er in de kalknagel een schimmel huist, maar dit hoeft niet zo te zijn.

U kunt een kalknagel krijgen door bepaalde medicijnen, ouderdom, of door een stoornis in je bloedsomloop,  eczeem of een andere vorm van huidziekte of doordat de nagel beschadigd is geraakt door sporten of slecht passende schoenen waardoor de nagel teveel tegen de schoen aandrukte (dit wordt ook wel een traumanagel genoemd).

Een schimmel in een kalknagel ontstaat op dezelfde manier als bij een schimmelnagel, namelijk door besmetting, die zich van één nagel naar andere nagels verspreidt. Het proces is afhankelijk van de snelheid waarmee de schimmel groeit.

Het grootste verschil tussen een kalknagel en schimmelnagel is dat je van een schimmelnagel af kunt komen maar van een kalknagel niet. De kalknagel blijft gelig en verdikt. Uw pedicure kan de verdikte nagel vlak frezen en kort houden.

Wanneer u zeker wilt weten of u met een schimmelnagel te maken heeft dan is het mogelijk om door uw huisarts een nagelmonster (er wordt een stukje van de nagel afgeknipt) op te laten sturen voor onderzoek. De kosten voor een dergelijk onderzoek worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Zijn er tips voor de sportende voeten?

Sporten is voor jong en oud vaak een passie, een ontlading en geeft een voldaan gevoel, maar hoe goed is sporten eigenlijk voor onze voeten en teennagels?

Ik attendeer u graag op onderstaande tips zodat u wellicht kunt voorkomen dat u uw sport met minder plezier kunt uitoefenen door bijvoorbeeld het ontstaan van een zogenaamde traumanagel (de kalknagel, die zomaar kan ontstaan door het fanatiek en frequent schoppen tegen een lederen bal en/of door het dragen van onjuiste sportschoenen). Het is juist die traumanagel die de kans vergroot op een schimmelinfectie die zich van nagel tot nagel kan verspreiden maar ook tussen de tenen kan ontstaan. Ook veel voorkomende klachten zijn het ontstaan van eelt, blaren, likdoorns en kloven.

Tips voor de sportende voeten:

– Laat u goed adviseren bij het aanschaffen van nieuwe sportschoenen en laat uw lengte- en breedtemaat van beide voeten opnemen. Sportschoenen dienen goed aan te sluiten aan de voet, en horen nergens te knellen. Het beste past u schoenen in de middag, wanneer uw voeten dikker zijn dan in de ochtend.

– Vergeet ook niet de juiste sokken, naadloos en van vochtabsorberend materiaal.

– Was uw voeten meteen na het sporten en het liefst zonder zeep. Zeep tast de beschermende laag van uw voeten aan waardoor u sneller vatbaar bent voor, bijvoorbeeld, voetschimmels. Droog uw voeten na het douchen goed af, met name tussen de tenen.

– Draag slippers in gemeenschappelijke ruimten, zoals douches, gymzalen en zwembaden.

– Laat uw sportschoenen na afloop goed drogen en ventileren.

– Om uw huid soepel te houden, kunt u uw voeten dagelijks insmeren met een voetcrème.

– Knip uw teennagels recht, maar niet te kort en houd daarbij rekening met de natuurlijke vorm van de teen en de nagel.

– Laat pathologisch eelt tijdig voor een wedstrijd en vakkundig verwijderen.

  • Wist u dat…?

    In vergelijking met de rest van ons lichaam zijn onze voeten toch vaker wel dan niet het ondergeschoven kind. En dat terwijl er zoveel verwacht wordt van onze onderste ledematen.
    Over voetzorg
  • Cadeaubon

    Gunt u een dierbare ook een ontspannen volledige voetbehandeling, een voetverwenbehandeling of misschien beiden? Vraag dan een leuk verpakte cadeaubon aan via onderstaande button!
    Cadeaubon
  • Afspraak maken?

    Onze agenda is tot juni goed gevuld. Wilt u alvast een afspraak maken om uw voeten "zomervakantieklaar" te maken? Neem dan nu al contact op om een afspraak te maken voor juni, juli of augustus.
    Contact

Maak een afspraak

Wilt u een afspraak maken of meer informatie? Neem dan contact met mij op.