Sporten is voor jong en oud vaak een passie, een ontlading en geeft een voldaan gevoel, maar hoe goed is sporten eigenlijk voor onze voeten en teennagels?
Ik attendeer u graag op onderstaande tips zodat u wellicht kunt voorkomen dat u uw sport met minder plezier kunt uitoefenen door bijvoorbeeld het ontstaan van een zogenaamde traumanagel (de kalknagel, die zomaar kan ontstaan door het fanatiek en frequent schoppen tegen een lederen bal en/of door het dragen van onjuiste sportschoenen). Het is juist die traumanagel die de kans vergroot op een schimmelinfectie die zich van nagel tot nagel kan verspreiden maar ook tussen de tenen kan ontstaan. Ook veel voorkomende klachten zijn het ontstaan van eelt, blaren, likdoorns en kloven.
Tips voor de sportende voeten:
– Laat u goed adviseren bij het aanschaffen van nieuwe sportschoenen en laat uw lengte- en breedtemaat van beide voeten opnemen. Sportschoenen dienen goed aan te sluiten aan de voet, en horen nergens te knellen. Het beste past u schoenen in de middag, wanneer uw voeten dikker zijn dan in de ochtend.
– Vergeet ook niet de juiste sokken, naadloos en van vochtabsorberend materiaal.
– Was uw voeten meteen na het sporten en het liefst zonder zeep. Zeep tast de beschermende laag van uw voeten aan waardoor u sneller vatbaar bent voor, bijvoorbeeld, voetschimmels. Droog uw voeten na het douchen goed af, met name tussen de tenen.
– Draag slippers in gemeenschappelijke ruimten, zoals douches, gymzalen en zwembaden.
– Laat uw sportschoenen na afloop goed drogen en ventileren.
– Om uw huid soepel te houden, kunt u uw voeten dagelijks insmeren met een voetcrème.
– Knip uw teennagels recht, maar niet te kort en houd daarbij rekening met de natuurlijke vorm van de teen en de nagel.
– Laat pathologisch eelt tijdig voor een wedstrijd en vakkundig verwijderen.